Alajärvellä
2.7.–3.7.2021

Pohjanmaa jalkain alla – Nelimarkka-museon uusi perusnäyttely avataan kesäkuun lopussa

”[…]tuntuu siltä, että Pohjanmaa täytyy jalkain alla olla sitten vasta pääsen siihen käsiksi

joka lähinnä mielessäni liikkuu. Kunpa saisin sinut Pohjanmaani lähelle sydäntäni!”

-          Eero Nelimarkka 14.8.1917

Nelimarkka-museon uusi perusnäyttely jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisen osan kronologia etenee Eeron ja Saima-vaimon kirjeenvaihdon pohjalta aikavälillä 1915 – 1953. Toinen osa keskittyy Nelimarkka-museon vaiheisiin vuodesta 1953 eteenpäin.

Näyttely kootaan Nelimarkka-museon kokoelmiin ja arkistoihin kuuluvista maalauksista, piirroksista, luonnoksista, valokuvista ja kirjoituksista. Taideteoksia rytmittävät otteet Nelimarkka-museon valkokuva- ja käsikirjoitusarkistosta.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Maria Lampisen teos, joka pohjautuu Eeron ja Saiman kirjeenvaihtoon, Eeron teksteihin taiteesta ja Nelimarkka-museon vaiheista.

 

Minna Tuohisto-Kokko - Pala elämää

29.6 - 29.9.2019 Nelimarkka-museo

Lasitaiteilija Minna Tuohisto-Kokon 30-vuotisjuhlanäyttely tuo esille modernia lasimosaiikkia.

Teoksissaan Tuohisto-Kokko on jo vuosia pohtinut elämää ja luopumisen teemaa. Juhlanäyttelyn teokset pohjautuvat elämän ihmettelyyn ja tuntemuksiin. Tuohisto-Kokkoa kiehtoo ihmisen mieli iloineen ja suruineen. Kuinka ihmisen persoonallisuus syntyy, kuinka meistä tulee me? Kuinka paljon meihin ja meidän käyttäytymiseemme vaikuttaa lopulta perimä ja ympäristö? Pienistä paloista ja hetkistä koostuu koko elämä.

Elämän pohdinnan lisäksi luonto on ollut taiteilijalle yksi tärkeä innoittaja. Aalto-sarjan (2018) myötä Tuohisto-Kokko on miettinyt luonnon eheyttävää voimaa surun, luopumisen ja ristiriitojen keskellä. Luonto voimaannuttaa ja puhdistaa mieltä, kuten teoksessa Maininki, suru hiljakseen huuhtoutuu mereen aaltojen myötä.

Lasin leikkaaminen ja erilaiset lasitekniikat ovat antaneet Tuohisto-Kokolle mahdollisuuksia taiteen tekemiseen lasimaalauksista lasivateihin. Viime aikoina lasimosaiikkitekniikka on noussut hänen työskentelyssään suurempaan rooliin. Työskentelyprosessi on hyvin hidas. Satojen ja taas satojen lasinpalojen käsittelyn taiteilija kokee hyvin meditatiiviseksi.

Lasitaiteilija Minna Tuohisto-Kokko (s.1967 Kannus) asuu ja työskentelee Ilmajoen Koskenkorvalla. Taiteellisen uransa ohella hän on toiminut aktiivisesti taiteen ja muotoilun etujärjestöissä luottamustehtävissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ilmajoen kunta myönsi Pro Ilmajoki -mitalin 2018 Tuohisto-Kokolle laaja-alaisesta työstään lasitaiteilijana.

Kuva Minna Tuohisto-Kokko: Maininki (2018)

www.minnatuohisto-kokko.fi

Museo on avoinna

ti-pe 11-17
la 12-16
su 12-17

Liput 6/4€/museokortti

JAPO

Huvila-Seppälä

 

ABC Alajärvi

Alajärven Lämpö

Metsänhoitoyhdistys

Saltexin sivuille

Kujakon

Rakennusliike Ranta

Ruukin sivuille

Alajärven Sahkön sivuille

Saarenpää Oy

Keitele Group

SCF Security

Tämä sivusto on tehty JAPO WebEditorilla